10 ‘How to’ tips voor meer PERSOONLIJKE GROEI – Deel 2


Heel graag deel ik in mijn blog met jullie 10 ‘how to’ tips voor meer persoonlijke groei. Want door zelf je persoonlijke groei in de hand te nemen, word je de beste versie van jezelf!

Vorige week deelde ik de eerste 3 tips, volgende week de laatste 3. Heb je het eerste deel gemist? Je leest het hier na!

Wil je zeker niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt elke blog ‘vers van de pers’ meteen naar je doorgestuurd. Klik op deze link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

TIP 4: Zorg voor motivatie

Meestal willen mensen aan zichzelf werken, omdat ze niet helemaal tevreden zijn met hoe zaken nu lopen. Het kan daarom waardevol zijn om voor jezelf even neer te schrijven waarom je het graag anders wil. En dat kan je vanuit twee kanten bekijken:

 • Enerzijds kan je gaan neerschrijven wat er anders zal zijn als je erin slaagt om met je werkpunt aan de slag te gaan. Wat ga je meer kunnen, beter kunnen, sneller bereiken… Of waar ga je minder last van hebben, minder energie in moeten steken… Bijvoorbeeld: Als ik aan de slag wil rond zelfvertrouwen, dan verwacht ik dat ik minder aan mezelf twijfel, makkelijker mijn mening zal zeggen in een groep en ook durf neen zeggen als ik iets echt niet zie zitten of als het te veel werk is.
 • Anderzijds kan je gaan neerschrijven wat het gevolg is als alles blijft zoals het is. Wat dus als je NIET met je werkpunt aan de slag gaat? Wat gebeurt er dan? Wat mis je dan? Bijvoorbeeld: Wat als ik niets doe aan mijn zelfvertrouwen? Wat gebeurt er dan? Wel dan zal ik mijn voorstel niet delen in het team en zal er dus ook niets mee gebeuren. En dan zal ik blijven opgescheept zitten met taken die ik niet wil doen of waar ik geen tijd voor heb.

Beide standpunten leveren je motivatie op, het eerste zorgt ervoor dat je zin krijgt om het anders te gaan doen, het tweede zorgt ervoor dat je voelt waarom het niet zo leuk is zoals het nu is. Voel je het al kriebelen om te groeien?

TIP 5: Lees!

Er bestaat erg veel literatuur rond persoonlijke groei. Elk boek heeft wel iets anders te bieden. Stel jezelf volgende vraag om te kunnen kiezen: welk soort boeken lees ik graag? Lees ik graag een inspirerend verhaal? Wil ik vooral een theorie of model? Of hou ik meer van een praktisch boek met opdrachtjes? Vraag ook eens advies aan mensen in je bredere kring, daar kunnen verrassend leuke dingen uit komen!

Ter inspiratie deel ik hier graag een aantal van mijn persoonlijke favorieten:

 • Ik (k)en mijn ikken – Karin Brugman e.a. – een heel toegankelijk boek rond de verschillende delen in onszelf en hoe een aantal ervan soms het stuur van onze “levensbus” kapen, waardoor we dingen zeggen of doen die we eigenlijk niet willen – ik vertel hier trouwens meer over in een latere blog, waarin ik uitleg hoe je kan leren van die deeltjes. – Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: https://horsenature.be/nieuwsbrief/
 • De fontein, vind je plek – Els Van Steijn – een boek dat persoonlijke groei in een breder kader plaatst van systemisch werken.
 • Blijf bij mij – Rika Ponet – een boek doe je anders laat kijken naar relaties
 • De kunst van het ongelukkig zijn – Dirk De Wachter – een boek dat uitleg dat we vooral zingeving zoeken in ons leven

TIP 6: Bekijk inspirerende of verhelderende filmpjes

Hiervoor verwijs ik graag naar de website (en events) van TED – Ideas worth spreading. Je vindt hun TED talks op https://www.ted.com/talks

De site staat bomvol inspirerende, grappige en boeiende speeches van allerlei mensen uit allerlei domeinen die rond hun passie op een begrijpelijke en toegankelijke manier vertellen. Dus duik in hun archief en enjoy!

TIP 7: Reflecteer regelmatig

Als je aan je persoonlijke groei werkt, is het raadzaam om geregeld te reflecteren over je aanpak. Maar hoe doe je dat nu – reflecteren?

Wel, het model van Korthagen helpt je daarbij met volgende stappen:

 1. Je begint vanuit een ervaring/actie – reflecteren doe je dus altijd over een specifieke gebeurtenis en niet in het wilde weg
 2. Vervolgens ga jeterugkijken en stel je jezelf vragen: wat wou ik bereiken? Is dat gelukt? Waarom wel/niet – Ook over een situatie die goed loopt kan je dus reflecteren want ook daar kan je iets uit halen, namelijk gedrag dat je wil herhalen!
 3. Bewustwording – wanneer je voorgaande vragen stelt, kom je tot een inzicht: wat heeft me geholpen in die situatie? Of hoe komt het dat het (niet) goed gelukt is?
 4. Alternatieven ontwikkelen en kiezen – als je niet helemaal tevreden bent over iets, ga je dus bedenken wat je de volgende keer anders kan doen. En ook als het wel goed liep kan je nog bijsturen, want misschien kan je wel nog meer doen van wat je deed en wordt het resultaat volgende keer niet enkel goed, maar ook super!
 5. Tenslotte ga je uitproberen – en dit brengt je meteen terug bij de eerste stap. Want als je iets uitprobeert, dan heb je een nieuwe ervaring en daar kan je dan op terugkijken etc.

Benieuwd naar de andere tips rond persoonlijke groei? Volg dan mijn blog volgende week, want ik deel nog 3 tips om aan de slag te gaan met persoonlijke groei! Wil je zeker niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt elke blog ‘vers van de pers’ meteen naar je doorgestuurd. Klik op deze link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Ben je zelf benieuwd welke mogelijkheden er in je schuilen of is er een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.