10 ‘How to’ tips voor meer PERSOONLIJKE GROEI – Deel 3


Heel graag deel ik in mijn blog met jullie 10 ‘how to’ tips voor meer persoonlijke groei. Want door zelf je persoonlijke groei in de hand te nemen, word je de beste versie van jezelf!

Vandaag deel ik de laatste 3 tips, waar je zelf mee aan de slag kan. Heb je de vorige blogs uit de reeks gemist? Klik op de link om de vorige blogs te lezen: https://horsenature.be/blog/

TIP 8: Wat kan je leren van iemand die je bewondert?

Kies iemand uit die je bewondert. Dat kan iemand zijn die je niet persoonlijk kent, maar waar je naar opkijkt, zoals een bekendheid, een leider, een dichter of een expert. Maar je kan het ook dichter bij huis zoeken, bij iemand uit je persoonlijke kring. Een vriend, familielid, collega of buur.

  • Hou die persoon voor ogen en stel jezelf de vraag: Waarom bewonder ik die persoon? Wat apprecieer ik aan hem/haar? Wat vind ik fijn? Wat kan ik van die persoon leren?
  • Eenmaal je dat weet, kan je nog een stapje verder gaan en jezelf de vraag stellen: En hoe doet die dat dan? Wat doet die persoon concreet waardoor je hem of haar kan bewonderen? Je kan bijvoorbeeld een president bewonderen omdat hij/zij een goede leider is, maar wat doet die persoon dan precies, waardoor je hem/haar een goede leider vindt?

Ik deel hier graag een persoonlijk voorbeeldje. Ik bewonder mijn grootmoeder, al sinds ik kind was. Als ik mezelf afvraag waarom ik haar bewonder dan is dat om haar doorzettingsvermogen. Ze heeft harde tijden meegemaakt, heeft veel tegenslag gekend, maar ze is altijd blijven doorgaan. En als ik dan een stapje verder ga en mezelf de vraag stel: en hoe doet ze dat dan, blijven doorgaan? Dan kom ik tot de conclusie dat ze altijd naar oplossingen blijft zoeken, ook als het moeilijk is. En dat leer ik dus van mijn grootmoeder: ook als het heel moeilijk is en je meerdere tegenslagen kent, dan kan je altijd nog een oplossing vinden!

TIP 9: Wees mild voor jezelf

We focussen allemaal snel op wat er (nog) niet goed is. Je ziet het bij kinderen op school, die eerst kijken naar de foute vragen op een toets. Ik zie het in mijn team, waar mensen altijd willen weten ‘wat nog beter kan’.

Ik raad mensen die aan de slag gaan met hun persoonlijke groei dan ook altijd aan om te starten vanuit hun sterktes!

Ja, ik weet dat je last hebt van je aandachtspunten en ja, ik weet dat je beter wil worden. En net als je vertrekt vanuit je talenten en daarop voortbouwt, dan vind je manieren om met je aandachtspunten om te gaan die echt bij JOU passen. En dat is het belangrijkste. Dat je een manier vindt om het op JOUW manier te doen, een manier die bij je past en die je niet massa’s energie kost waardoor je vervolgens opgeeft omdat het gewoon niet haalbaar is of echt niet goed voelt.

Wees dus lief voor jezelf, kijk naar je talenten en ga daarmee aan de slag!

TIP 10: Zoek een klankbord

Een externe blik is onmisbaar in je persoonlijke groei. Want we kunnen nog zoveel stilstaan bij zaken en reflecteren, en inzichten bedenken… Op een gegeven moment moeten die inzichten gewoon ergens voeding en licht krijgen, doordat iemand anders ernaar kijkt. Want anders blijven ze gewoon opgesloten in je hoofd en je lijf en kunnen ze nooit volledig hun werk doen.

Omring jezelf daarom met mensen die een klankbord kunnen zijn. Kies mensen waar je jou goed bij voelt en liefst mensen die de zaken een beetje anders zien dan jijzelf. Want als ze alleen maar hetzelfde zien als jij, kom je natuurlijk ook niet veel verder.

Daarnaast raad ik aan om van tijd tot tijd ook een externe blik op te zoeken, van iemand die niet in je vrienden, familie of werkkring zit. Iemand die echt vanop een afstand kan kijken en je daarom een andere, unieke blik kan aanreiken. Iemand die kan zien wat iedereen die dicht bij je staat, inclusief jijzelf, niet kan zien. Daarvoor kan je terecht bij een coach. En zeker een coach die met paarden werkt, kan je, dankzij de toevoegingen van de paarden, nieuwe manieren aanreiken om naar je situatie te kijken.

Ben je nog niet vertrouwd met het coachen met behulp van paarden? Klik op deze link en je leest er alles over: https://horsenature.be/coaching-met-behulp-van-paarden/

Benieuwd naar mijn volgende blogs? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt elke blog ‘vers van de pers’ meteen naar je doorgestuurd. Klik op deze link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Ben je zelf benieuwd welke mogelijkheden er in je schuilen of is er een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.