5 ‘How to’ tips voor meer ZELFZORG – Tip 3


Heel graag deel ik met jullie een aantal tips om zelf aan de slag te gaan rond een specifiek thema! In deze blog-reeks zet ik je graag op weg met mijn 5 ‘how to’ tips voor meer zelfzorg! Want enkel als je voor jezelf zorgt, sta jij helemaal stevig en kan je er ook ten volle zijn voor anderen!

In de inleidende blog van de reeks kon je alles lezen over wat zelfzorg eigenlijk is en wat het je brengt door ermee bezig te zijn. In de vorige blogs gaf ik je ook de eerste tips mee: een motivatie-lijst en een geniet-lijst voor zelfzorg! Vandaag en de volgende weken volgen nog 3 tips. Heb je een blog gemist in de reeks? Je kan vorige blogs steeds hier nalezen: https://horsenature.be/blog/

TIP 3 – Vraag hulp

Mijn derde tip  zal je misschien verbazen, maar het is meestal op de momenten dat we overladen zijn, dat we ons zodanig in alle onze to-do-tjes storten en ons enkel op onszelf richten, dat we vergeten dat we die berg helemaal niet alleen over moeten! Op de momenten dat het echt veel is, kan het deugd doen om daaraan herinnerd te worden.

Dus… vraag hulp! Met wat het ook is dat je hulp kan gebruiken…

  • Op praktisch vlak, bijvoorbeeld met boodschappen, koken, kinderen wegvoeren
  • Om wat structuur en overzicht te brengen in de veelheid aan taken
  • Met aanmoediging en morele steun omdat je twijfelt of iets zal lukken
  • Met een luisterend oor zodat je gewoon even je frustraties kwijt kan
  • Doordat iemand even wat zaken regelt zodat jij er niet meer aan moet denken

Kijk eens rond in je omgeving wie je vooruit kan helpen en durf te vragen.

En een extra tip: geef even aan waarom je dit vraagt. Hierbij geef ik graag een voorbeeldje:

Als je jouw partner vraagt om te koken en de kinderen in bed te steken die avond en hij stond net op het punt om naar de voetbal te vertrekken met zijn maten, zal hij misschien niet erg enthousiast reageren. En als jij dan al overladen bent, dan zal je het niet zo fijn vinden dat je die reactie krijgt. Waarschijnlijk krijgt je partner een verwijt naar zijn hoofd in de zin van ‘het is ook altijd hetzelfde, en ik doe hier alles en ik moet het ook altijd alleen doen…’. Waarschijnlijk is je partner nogal verbaasd, want je weet toch dat hij deze avond voor voetbal met de maten had gereserveerd… Onbegrip alom dus.

Als je echter aangeeft aan je partner dat alles je boven het hoofd groeit en je echt wat praktische hulp nodig hebt op dit moment. En je hem vraagt om, ondanks het feit dat hij andere plannen had, toch even bij te springen zodat je zelf wat zaken op een rijtje kan zetten en je er weer tegen aan kan. Dan zou het mij verbazen als je daar geen steun voor kan vinden.

Kan je niet meteen iemand bedenken die je kan helpen? Help dan jezelf door een aantal ‘gemakkelijkheidsoplossingen’ te zoeken: In plaats van vers te koken, koop een bereidde maaltijd of laat eten thuis bezorgen. In plaats van zelf de was te doen, ga naar de nieuwkuis. In plaats van zelf in de rij aan de kassa van het grootwarenhuis te staan, laat je boodschappen thuisbezorgen. Help jezelf dus door lief te zijn voor jezelf!

Benieuwd naar de andere tips rond zelfzorg? Schrijf je in op de nieuwsbrief en dan krijg je elke nieuwe blog ‘vers van de pers’ toegestuurd! Klik op de link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Zelfzorg is trouwens een thema dat geregeld aan bod komt in de coaching sessies bij HorseNature. Ik heb daarover dan ook een verhaal geschreven, het verhaal van Anne. In het verhaal lees je hoe Anne helemaal overladen is door alles wat haar richting uitkomt en hoe ze ontdekt dat ze eigenlijk zichzelf een beetje vergeten is. Benieuwd hoe de coaching sessie van Anne met de paarden verliep? Klik op de link en lees haar verhaal: https://horsenature.be/verhaal-van-anne/

Wil je graag zelf aan de slag rond zelfzorg of een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.