5 ‘How to’ tips voor meer ZELFKENNIS – Tip 4


Tijdens de inleidende blog van de reeks ‘5 How to tips voor meer zelfkennis‘, legde ik uit wat zelfkennis is en waarom het voor jou belangrijk is. Vervolgens gaf ik de eerste 3 tips mee: zelfreflecite, werken met het Ofman kwadrant en feedback vragen. In de blogs vandaag en volgende week geef ik je de resterende tips mee over hoe je dat aanpakt, meer zelfkennis opbouwen.

TIP 4: Hou een dagboek bij

Soms is het moeilijk om te zien wat je precies doet en waarom… Zeker rond punten waar je nog niet zoveel weet over jezelf. Of rond punten waar je verschillende feedback/meningen over krijgt. De ene vind je betrokken in de meeting, de andere omschrjft je als dominant. De ene apprecieert je hulp, de andere vind je een bemoeial… Als je zo tegengestelde boodschappen krijgt, kan het soms moeilijk zijn om nog te weten wat er nu eigenlijk juist is (een tipje van de sluier: allebei ;-))

Een dagboek kan daarom wonderen doen! Je hoeft dit niet te zien als de dagboeken die je in de kindertijd bijhield (Liefste dagboek…). Bedoeling is dat je af en toe eens stilstaat bij je aanpak en een aantal zaken noteert die je opvallen.

Heb daarbij aandacht voor: wat je denkt, wat je voelt, wat je belangrijk vindt in die situatie. Noteer het bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks voor een tijdje, je kan een herinnering in je agenda zetten om het niet te vergeten. De aanpak die ik eerder deelde over zelfreflectie (te lezen in mijn vorige blogs: https://horsenature.be/blog/) kan je hierbij helpen.

Wat je zal zien is dat na verloop van tijd patronen zichtbaar worden in je notities. Bepaalde zaken die je vaak doet. Of bepaalde soorten situaties die je telkens terug ergeren. En met die punten kan je dan vervolgens verder aan de slag om zo wat meer over jezelf te weten te komen. Je kan er bijvoorbeeld feedback over vragen, of een Ofman kwadrant rond opbouwen (zie eerdere blogs).

Benieuwd naar de volgende tip om meer zelfkennis op te bouwen? Volg dan mijn blog de komende weken, want ik deel elke week één van mijn 5 ‘how to’ tips voor meer zelfkennis! Wil je zeker niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt elke blog ‘vers van de pers’ meteen naar je doorgestuurd. Klik op deze link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Leer je zelf graag iets meer over jezelf of is er een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.