Paardenpersoonlijkheid


In de paardenwereld wordt er, net zoals bij mensen, wel eens gekeken naar de voorkeuren of persoonlijkheid om paarden te begrijpen (er wordt bij paarden gesproken over horsenality, wat komt van personality). Net als bij mensen zijn we best voorzichtig met paarden in ‘hokjes’ steken, paarden zijn tenslotte complex en er speelt in paardengedrag, net als bij mensen, natuurlijk veel meer dan enkel hun aangeboren voorkeuren of persoonlijkheid. Maar toch is het waardevol om verschillen tussen paarden te herkennen en ook om te zien in wat voor ‘staat’ je eigen paardje zich bevindt en wat hij/zij dus nodig heeft van jou om goed te presteren. Je paard zal namelijk een voorkeur hebben, maar in bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld in een nieuwe situatie of als ze schrikken) kunnen ze toch ook een heel ander kantje van hun karakter tonen. Je paard kan dus afhankelijk van de situatie een andere persoonlijkheid aan de dag leggen! Je vindt de toelichting over de horsenalities in dit bit-artikel, benieuwd of je die van jou kan herkennen!  https://www.bitmagazine.nl/gedrag-artikelen/welke-persoonlijkheid-heeft-jouw-paard/107364/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.