5 ‘How to’ tips voor meer ZELFKENNIS – Inleiding


Heel graag deel ik met jullie een aantal tips om zelf aan de slag te gaan rond een specifiek thema! En vandaag sta ik stil bij zelfkennis en hoe je daarin kan groeien.

Want door jezelf beter te kennen, begrijp je beter waarom dingen gebeuren (waarom je zo reageert, waarom je kwaad wordt, waarom iets je stoort), wat dan weer de basis is voor persoonlijke groei!

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid!

Maar wat is zelfkennis nu eigenlijk? Zelfkennis is het inzicht in je eigen mogelijkheden en onmogelijkheden. Zowel in wat je wel en niet kan dus. In wat je weet, maar ook wat je (nog) niet weet.

Een aantal onderwerpen waar het waardevol is om jezelf te kennen, zijn:

  • Je kwaliteiten, je valkuilen en de ‘triggers’ voor die laatste
  • Je leerpunten of doelstellingen voor je persoonlijke groei
  • Je allergie en wat die zegt over jou
  • Je drijfveren of dus je energie-gevers en energie-vreters
  • Wat je wil en niet wilt, wat je waarden en normen zijn
  • Je mogelijkheden/potentieel en je grenzen
  • Welke omgeving voor jou aangenaam is (in bedrijfscultuur, type klanten, samenwerking met collega’s…)
  • Waar je voorkeuren liggen en hoe die verschillen van anderen
  • Wat stress met zich meebrengt en hoe je rust kan vinden

Nu waarom is zelfkennis eigenlijk belangrijk? Omdat kennis macht is! En dat geldt dus ook voor kennis en inzichten over jezelf. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je begrijpt waarom de dingen bij jou gebeuren zoals ze gebeuren. En eerder dan maar gewoon slaafs te reageren zoals altijd, geeft het je de kans (of dus de macht) om te kiezen. Om te kiezen om het anders te doen, om te kiezen om het misschien zelfs of dezelfde manier te blijven doen. Jij hebt dan ten volle de regie over je eigen leven!

Ik deel graag een voorbeeldje van hoe zelfkennis mij al heeft geholpen:

Ik ben iemand die graag oplossingen aanreikt. Vroeger, als vrienden bij me ten rade kwamen, kregen ze meestal (gevraagd of ongevraagd) een hoop advies en oplossingen mee. En hoe raar dat misschien ook klinkt, maar dat woog op mijn relaties. Want sommige van mijn vrienden zaten helemaal niet te wachten op ‘de gouden raad van tante Tine’ 😉 En sommige vrienden vonden het zelfs ronduit vervelend, alsof ik dacht dat ze het zelf niet konden oplossen…

Dus ik vond het belangrijk om dat toch maar wat minder te gaan doen, dat ongevraagd advies en oplossingen geven. Makkelijker gezegd dan gedaan zo bleek al snel… Tijdens de gesprekken met vrienden zat ik nu de helft van de tijd op m’n tong te bijten om toch maar geen advies of oplossing aan te reiken. En op een onbewaakt moment vloog het er toch nog uit! Net alsof ik er niets op te zeggen had… Veel frustratie dus en geen stap verder.

Dan ben ik gaan kijken naar het waarom… Waarom vind ik het zo belangrijk om mensen advies en oplossingen te geven? Daar kwam het antwoord al snel: omdat ik hen vooruit wil helpen natuurlijk! Maar als je dan even kritisch kijkt naar mijn gedrag, dan wou ik misschien wel helpen, maar misschien hadden die vrienden wel iets anders nodig dan advies, misschien wilden ze gewoon een luisterend oor. Of hadden ze iemand nodig die hen zou bevestigen en aanmoedigen in wat ze zelf al wisten. Dus ben ik mezelf de vraag gaan stellen: wat zijn andere manieren om mijn vrienden te helpen? En daar heb ik mezelf in ontwikkeld. En als ik nu met mijn vrienden in gesprek ben en er komt een probleem op tafel, dan vraag ik even: Wat heb jij graag dat ik doe? Wil je dat ik mee naar mogelijke oplossingen zoek? Wil je dat ik gewoon luister? Mag ik kritische vragen stellen? En zo help ik mijn vrienden op hun manier, eerder dan mijn oplossingen op te dringen.

Leuk toch, die zelfkennis?

Klaar om zelf aan de slag te gaan en meer zelfkennis op te bouwen? Volg dan mijn blog de komende weken, want ik deel elke week één van mijn 5 ‘how to’ tips voor meer zelfkennis! Wil je zeker niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt elke blog ‘vers van de pers’ meteen naar je doorgestuurd. Klik op deze link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Leer je zelf graag iets meer over jezelf of is er een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.