5 ‘How to’ tips voor meer ZELFKENNIS – Tip 1


Tijdens de inleidende blog vorige week van de reeks ‘5 How to tips voor meer zelfkennis‘, legde ik uit wat zelfkennis is en waarom het voor jou belangrijk is. In de blogs de komende weken zal ik je telkens een concrete tip meegeven over hoe je dat aanpakt, meer zelfkennis opbouwen. Vandaag is de eerste tip aan de beurt.

TIP 1: Zelfreflectie

Als je jezelf beter wilt leren kennen, is het waardevol om geregeld te reflecteren over je aanpak. Want door niet alleen stil te staan bij wat je doet, maar ook waarom, kan je veel leren over jezelf.

Maar hoe doe je dat nu, reflecteren?

Wel, het model van Korthagen helpt je daarbij met volgende stappen:

  1. Je begint vanuit een ervaring/actie – je staat stil bij een specifieke gebeurtenis
  2. Vervolgens ga je daarop terugkijken – hoe is het gelopen?
  3. Volgende stap is Bewustwording – je ziet als het ware wat er gebeurt is en waarom
  4. Alternatieven ontwikkelen en kiezen – wat kan/wil ik volgende keer anders doen?
  5. Tenslotte ga je uitproberen – En dit geeft je dan een nieuwe ervaring, waardoor je dus terug bovenaan uitkomt en je de stappen kan herhalen.

Ook in mijn blog rond persoonlijke groei besteedde ik reeds aandacht aan zelfreflectie en legde ik het model van Korthagen concreet uit, met een voorbeeldje – je kan vroegere blogs nalezen door te klikken op de link: https://horsenature.be/blog/

Benieuwd naar de volgende tip om meer zelfkennis op te bouwen? Volg dan mijn blog de komende weken, want ik deel elke week één van mijn 5 ‘how to’ tips voor meer zelfkennis! Wil je zeker niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt elke blog ‘vers van de pers’ meteen naar je doorgestuurd. Klik op deze link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Leer je zelf graag iets meer over jezelf of is er een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.