5 ‘How to’ tips voor meer ZELFKENNIS – Tip 2


Tijdens de inleidende blog van de reeks ‘5 How to tips voor meer zelfkennis‘, legde ik uit wat zelfkennis is en waarom het voor jou belangrijk is. In de blog vorige week gaf ik ook de eerste van 5 tips, die ging over zelfreflectie. De komende weken zal ik je telkens een concrete tip meegeven over hoe je dat aanpakt, meer zelfkennis opbouwen.

TIP 2: Gebruik een model voor meer zelfinzicht

Vaak is het waardevol, als je meer zelfkennis wil opbouwen, om jezelf daarbij te helpen door gebruik te maken van een model. Een voorbeeldje daarvan dat ik graag gebruik, is het Ofman Kwadrant. Dit is een model ontworpen door Daniel Ofman en het helpt je na te denken over je talenten, valkuilen, uitdaging en allergie.

Hoe werkt het? Wel er zijn 4 kwadranten in het model en ze hangen allemaal met elkaar samen.

 • Kwadrant 1 is dat van je talenten: de zaken waar je goed in bent
 • Kwadrant 2 is dat van je valkuilen: de zaken die je al eens doet en die minder productief zijn
 • Kwadrant 3 is voor je uitdagingen: de zaken die je te leren hebt, waar je wel wat meer van kan gebruiken
 • Kwadrant 4 is tenslotte voor je allergieën: de eigenschappen waar je jou aan ergert en die je zeker niet wil

En het fijne in het model is, dat alles samenhangt. Het is dus een hele cyclus, ik praat er je even door.

 1. We vertrekken vanuit ons talent, bijvoorbeeld het graag goed willen doen.
 2. Als we te ver gaan in ons talent, als we daar te veel van gaan inzetten, dan komen we terecht in onze valkuil. In dit geval kan dat bijvoorbeeld perfectionisme zijn (iemand die het te goed wil doen, wordt perfectionistisch).
 3. Vervolgens schuiven we een stapje verder naar onze uitdaging en dat is het tegengestelde van onze valkuil. In het voorbeeldje is het tegengestelde van een perfectionist misschien wel iemand die een beetje kan relativeren, iemand die tevreden is met een ‘gewoon goed’ resultaat, die alles niet TE goed hoeft te doen.
 4. En vervolgens gaan we naar het laatste blokje, dat van de allergie. Iemand die te ver gaat in je uitdaging, die zit in je allergie. Met het voorbeeldje: Iemand die te ver gaat in ‘tevreden zijn met het resultaat’, die wordt misschien wel nonchalant, die vindt alles maar goed.
 5. Om de cirkel helemaal rond te maken is je allergie tenslotte ook terug het tegengestelde van je eigen talent. In het voorbeeldje: Iemand die het talent heeft om dingen goed te willen doen, die zal zich waarschijnlijk ergeren aan iemand die erg nonchalant is en er de kantjes vanaf loopt. En zo is de cirkel dus rond.

Alles hangt dus met elkaar samen en je kan je eigen Ofman kwadranten maken vertrekkende vanuit elk punt. Je kan vertrekken vanuit een talent dat je hebt, je kan vertrekken vanuit iets waar je jou vreselijk aan ergert bij anderen (allergie), of vanuit je eigen valkuil…

Nu hoe helpt dat Ofman kwadrant ons eigenlijk vooruit?

 • In de eerste plaats met een inzicht, namelijk: je eigen valkuilen komen eigenlijk voort vanuit je talenten, die je gewoon een beetje te veel gebruikt. Talenten waar je in ‘doorslaat’. Je talent en je valkuil hangen dus samen.
 • En vervolgens kan je uit het model ook inspiratie halen wat je kan doen om niet ‘door te slaan’. Je uitdaging is namelijk het stukje dat jij te leren hebt, het is wat jij nodig hebt om je talent in balans te brengen. Je uitdaging zorgt ervoor dat jij niet doorslaat in je talent en je dus niet in je valkuil terecht komt!

Als ik terugga naar het voorbeeldje wil dat het volgende zeggen: iemand die het graag goed doet, heeft het risico daar te ver in te gaan en te blijven hangen in perfectionisme. Wat deze persoon nodig heeft is een beetje realiteitszin en wat meer tevreden zijn met een resultaat. Want als iemand zowel het goed kan doen, en tegelijk ook voldoende realiteitszin heeft om te zeggen ‘wanneer goed, goed genoeg is’, dan heb je eigenlijk het beste van twee werelden. Zo kan je dus ten volle gebruik maken van je talenten, zonder er de ‘nadelen’ van te moeten ondervinden en in je valkuil terecht te komen.

Ga dus aan de slag, maak je eigen Ofman kwadranten (meervoud, want je hebt er altijd meerdere) en ontdek wat jij kan leren van je allergie om zo je talenten in balans te brengen!

Benieuwd naar de volgende tip om meer zelfkennis op te bouwen? Volg dan mijn blog de komende weken, want ik deel elke week één van mijn 5 ‘how to’ tips voor meer zelfkennis! Wil je zeker niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt elke blog ‘vers van de pers’ meteen naar je doorgestuurd. Klik op deze link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Leer je zelf graag iets meer over jezelf of is er een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.