10 ‘How to’ tips voor meer PERSOONLIJKE GROEI – Deel 1


Heel graag deel ik in mijn blog met jullie een aantal tips om zelf aan de slag te gaan rond een specifiek thema! En vandaag sta ik stil bij persoonlijke groei en hoe je daar zelf stappen in kan zetten. Want door zelf je persoonlijke groei in de hand te nemen, word je de beste versie van jezelf!

Alles is er tenslotte al, vaak is het een kwestie van (her)ontdekken!

Deze uitspraak omschrijft het voor mij heel mooi: we dragen eigenlijk heel veel mogelijkheden in ons en met ons mee, maar we vergeten dat al eens.

  • Het zit weggestoken omdat we het lang niet meer gebruikt hebben
  • Of we hebben bepaalde stukjes van onszelf misschien zelfs nog nooit ontmoet
  • Of we hebben het uitgeprobeerd, maar het lukte niet goed, dus hebben we het maar terug weggestopt
  • Of we maken ons zorgen wat anderen ervan zullen denken

Elk van ons is een vat vol oplossingen en mogelijkheden, je moet alleen af en toe eens het deksel oplichten en erin kijken 🙂

Daarom deel ik deze 10 ‘how to’ tips voor meer persoonlijke groei! In deze eerste blog van de reeks lees je de eerste 3 tips. In de volgende twee weken volgen de andere! Ik wens je alvast veel lees- en experimenteerplezier!

TIP 1: ‘Zelfkennis is het begin van alle wijsheid’

Zorg dus dat je jezelf (beter) leert kennen! Maar, hoe doe je dat dan?

  1. Je kan hiervoor beroep doen op anderen: vraag eens feedback! En eerder dan gewoon te vragen ‘wat vind je van mij’ is het vaak waardevol om heel specifieke feedback te vragen rond een puntje waar je echt nieuwsgierig naar bent. Bijvoorbeeld: Wat vond je van hoe ik die presentatie gaf aan het team? Of: Wat vind je ervan als het een week duurt voordat ik je sms beantwoord?Door rond heel specifieke punten feedback te vragen, krijg je meestal een bruikbaar antwoord.
  2. Een andere leuke manier om je zelfkennis te verbreden, is door gebruik te maken van het Ofman Kwadrant. Dit is een model ontworpen door Daniel Ofman en het helpt je na te denken over je talenten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. In een latere blog, specifiek rond zelfkennis, leg ik het model en hoe je er concreet  mee kan werken verder uit. Als ik dat hier zou doen, zou ons dat te ver leiden… Schrijf je in voor de nieuwsbrief als je de blog niet wil missen – klik op de link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

TIP 2: Stel jezelf een doel

Een doel stellen, waarom is dat belangrijk? Omdat een doel je helpt stappen bedenken en je ook motiveert. Want hoe kan je in beweging kome en groeien, als je geen idee hebt naar waar?

Daarbij raad ik altijd aan om dat doel op de één of andere manier ‘officieel’ te maken.

  • Een eerste manier om het ‘officieel’ te maken is door het ergens op te schrijven. Niet zomaar op een klein verfrommeld papiertje, maak er echt iets leuk van om naar te kijken. Haal je mooiste schoonschrift boven en schrijf het op een mooi papier. Je kan ook creatief aan de slag gaan door te tekenen, kleuren, er foto’s bij te zoeken…
  • Belangrijk ook om je doel zichtbaar te maken. Hang het ergens waar je geregeld passeert, bijvoorbeeld op de badkamerspiegel. Zo word je er regelmatig aan herinnerd!
  • Een andere manier om je doel ‘officieel’ te maken, is door het te vertellen aan anderen. Door je doel uit te spreken en te delen met anderen (je partner, een goede vriend/vriendin, een zus of broer…), kan je er namelijk minder makkelijk onderuit. Want je kan erop rekenen dat die persoon wel eens zal vragen hoe het loopt, zo met je doel. Moeilijker om het dan te laten liggen, toch?

Bij deze tip, net als bij de volgende tip helpt trouwens mijn gratis e-boek ‘Kom in Beweging’. Daarin leg ik uit hoe je voor jezelf een doel kan stellen en je er vervolgens ook mee aan de slag kan. Je kan hier je gegevens nalaten en ik stuur het je toe! https://horsenature.be/e-boek-kom-in-beweging/

TIP 3: Grote veranderingen beginnen met kleine stapjes

Ik vertel graag het verhaal van de zware kei bovenaan een berg. Zolang die daar ligt, lijkt het wel alsof er niets is dat hem in beweging kan brengen. Hij is zwaar, log, bewegingsloos. Hij is deel geworden van het landschap, alsof het nooit anders is geweest, alsog het altijd al zo is geweest.

Echter, als er iets of iemand is die, met een kleine beweging, iets verandert, dan wordt beweging ineens wel mogelijk. Misschien passeert er wel een jongetje die uitgelaten op de kei begint te springen, waardoor het zand er rond een beetje los komt. Of misschien is er een immens zware stortbui die vanalles met zich meesleurt. Of is er een paard, die al het gras en de kruiden rond de kei uittrekt, met wortel en al, waardoor er wat ruimte ontstaat. En misschien, als er zo een aantal kleine dingen na elkaar gebeuren, zal de kei een beetje beginnen schuiven en misschien heel voorzichtig en traag een eerste keer omrollen. Gevolgd door een tweede en een derde keer. En voor je het doorhebt is die kei in beweging en kost het ook bijna geen moeite meer om te blijven bewegen!

Elk stapje, hoe klein ook, brengt je dichter bij je doel. Zelfs een stap weg van je doel, brengt je uiteindelijk dichterbij. Omdat je zal merken dat het niet klopt en je dus beter weet waar je heen wil.

Het eerste stapje is daarbij vaak het moeilijkste. Je moet van stilstand, naar beweging komen, dat vraagt de meeste energie. Maar eerlijk: je kan eigenlijk helemaal niets misdoen! Soms is het daarom belangrijker dat je iets doet dan dat je meteen het juiste doet.

Ook bij deze tip (net als bij de vorige) helpt mijn gratis e-boek ‘Kom in Beweging’. Daarin leg ik uit hoe je voor jezelf een doel kan stellen en je er vervolgens ook mee aan de slag kan. Je kan hier je gegevens nalaten en ik stuur het je toe! https://horsenature.be/e-boek-kom-in-beweging/

Benieuwd naar de andere tips rond persoonlijke groei? Volg dan mijn blog de komende weken, want ik deel nog 7 andere tips om aan de slag te gaan met persoonlijke groei! Wil je zeker niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt elke blog ‘vers van de pers’ meteen naar je doorgestuurd. Klik op deze link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Ben je zelf benieuwd welke mogelijkheden er in je schuilen of is er een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.