5 ‘How to’ tips voor meer ZELFZORG – Tip 1


Heel graag deel ik met jullie een aantal tips om zelf aan de slag te gaan rond een specifiek thema! In deze blog-reeks zet ik je graag op weg met mijn 5 ‘how to’ tips voor meer zelfzorg! Want enkel als je voor jezelf zorgt, sta jij helemaal stevig en kan je er ook ten volle zijn voor anderen!

In de vorige blog kon je alles lezen over wat zelfzorg eigenlijk is en wat het je brengt door ermee bezig te zijn. Vandaag geef ik de eerste concrete tip mee voor meer zelfzorg in je leven en de volgende weken mag je dan nog 4 tips verwachten.

TIP 1 – Zorg dat het belangrijk genoeg is

De meeste mensen beseffen ergens wel dat zelfzorg nodig is, maar gezien we het allemaal erg druk hebben, en constant over-bevraagd worden, belandt het vaak onderaan de prioriteitenlijst. De enige manier waarop jij meer zelfzorg in je leven zal brengen, is als jij het ook echt belangrijk genoeg vindt.

Dus is mijn eerste tip: maak een lijst met redenen waarom zelfzorg belangrijk is voor jou. Ga daarbij gerust creatief aan de slag (creativiteit toelaten is trouwens een vorm van zelfzorg), krabbel het niet zomaar op een briefje (als start kan dat natuurlijk wel). Maak er iets moois van, doe het zorgvuldig. Zo krijgen de redenen meteen wat extra belang en geef je jezelf het signaal: dit is belangrijk, de redenen zijn velangrijk, zelfzorg is belangrijk!

Om de redenen te vinden waarom zelfzorg voor jou belangrijk is, stel jezelf volgende vragen:

  • Wat zal meer zelfzorg je brengen?
  • Wat wordt er anders als je meer ruimte maakt voor zelfzorg?
  • En stel dat je het nou niet zou doen? Wat loop je dan mis? Wat zijn de gevolgen als je niet meer/beter voor jezelf zorgt?

Maak een lijst zo lang of kort als je zelf wil, zolang het maar redenen zijn die jij belangrijk vindt.

Ik geef graag een aantal suggesties waarom zelfzorg belangrijk kan zijn voor iemand, maar beperk je hier dus zeker niet toe!

  • Het maakt je sterker en veerkrachtiger, waardoor je beter om kan met problemen
  • Als je zelf sterker staan, kan je er makkelijker voor anderen zijn
  • Je bent het gewoon helemaal waard! Want door voor jezelf te zorgen, zorg je ervoor dat je beroep kan doen op al je capaciteiten en zo kom je dus het best tot je recht!
  • Er is niemand die zo goed voor jou kan zorgen als jij! Er zijn nu eenmaal zaken die alleen JIJ weet, die enkel JIJ kan doen voor jezelf.
  • Hoewel het wat tijd kost, laad je wel heel efficiënt je batterijen op, waardoor je nadien dus meer energie hebt. Die ‘verloren tijd’ haal je dus snel in.

Eenmaal je lijst met redenen klaar is, leg je ze ergens op een plek waar je ze geregeld ziet of waar je ze makkelijk kan vastpakken. Je kan ze zelfs boven je bed hangen of op de ijskast plekken…

Is het in de drukte moeilijk om je te motiveren om tijd te nemen voor zelfzorg? Pak je lijst met redenen erbij en lees luidop voor wat zelfzorg je zal brengen. Wedden dat je toch de energie vindt om nog iets voor jezelf te doen? Al is het iets kleins?

Dat laatste, dat is trouwens waar mijn volgende tip over gaat: kleine-geniet-momentjes voor in drukke tijden. Meer daarover in mijn volgende blog! Wil je zeker zijn dat je niets mist? Schrijf je in op de nieuwsbrief en dan krijg je elke nieuwe blog ‘vers van de pers’ toegestuurd! Klik op de link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Zelfzorg is trouwens een thema dat geregeld aan bod komt in de coaching sessies bij HorseNature. Ik heb daarover dan ook een verhaal geschreven, het verhaal van Anne. In het verhaal lees je hoe Anne helemaal overladen is door alles wat haar richting uitkomt en hoe ze ontdekt dat ze eigenlijk zichzelf een beetje vergeten is. Benieuwd hoe de coaching sessie van Anne met de paarden verliep? Klik op de link en lees haar verhaal: https://horsenature.be/verhaal-van-anne/

Wil je graag zelf aan de slag rond zelfzorg of een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.