5 ‘How to’ tips voor meer ZELFZORG – Tip 4


Heel graag deel ik met jullie een aantal tips om zelf aan de slag te gaan rond een specifiek thema! In deze blog-reeks zet ik je graag op weg met mijn 5 ‘how to’ tips voor meer zelfzorg! Want enkel als je voor jezelf zorgt, sta jij helemaal stevig en kan je er ook ten volle zijn voor anderen!

In de inleidende blog van de reeks kon je alles lezen over wat zelfzorg eigenlijk is en wat het je brengt door ermee bezig te zijn. In de vorige blogs gaf ik reeds 3 tips mee: een motivatie-lijst, een geniet-lijst en hulp vragen voor zelfzorg! Vandaag en volgende week volgen de laatste 2 tips. Heb je een blog gemist in de reeks? Je kan vorige blogs hier nalezen: https://horsenature.be/blog/

TIP 4 – Kom (terug) in contact met jezelf

Als het erg druk is, en zeker als dat voor langere tijd is, vergeten we letterlijk onszelf. Onder aanhoudende druk komen we in een soort ‘overleven-modus’. En dan word je bijvoorbeeld minder creatief, minder wendbaar en zelfs minder ‘slim’ omdat je slechts een deel van je hersenen gebruikt. Als je in die modus bent, vergeet je dan ook makkelijk waar je eigenlijk allemaal toe in staat bent. Je hebt maar toegang tot een deeltje van je capaciteiten.

Hoe doorbreek je dat? Door activiteiten die je in contact brengen me jezelf. Met je hele zelf. Mijn vierde tip is dan ook: stap ‘uit je hoofd’ en zorg dat je terug kan ‘gronden’ zodat je met alles om je heen en in jezelf contact kan maken.

Hieronder geef ik graag een aantal specifieke suggesties om te ‘gronden’ en terug helemaal contact te maken met jezelf. Belangrijk is dat je vooral die ontdekt die bij jou passen en werken. Geen idee waar te beginnen? Pik er gewoon eentje uit en probeer, je zal snel genoeg werken of je de hele tijd in je hoofd bent aan het piekeren en malen, of de activiteit je net helpt om voeling te krijgen met alles rondom jou en in jou…

De activiteiten die de meeste mensen helpen om terug voeling te krijgen met zichzelf en hun omgeving, zijn:

  • Actief/fysiek bezig zijn: of het nu gaat om sporten, wandelen, dansen, fitness, rek en strekoefeningen, koken, breien of seks. Focus op je lichaam  en op fysieke activitetien zorgt voor meer bewustzijn. Het is dus een goede manier om er terug aan herinnerd te worden dat er meer is dan enkel maar je hoofd.
  • Contact met dieren/de natuur: we kunnen makkelijker aarden als we in contact komen met de ‘aarde’ rondom ons. En vaak vinden we dit terug in de natuur of in dieren. Het brengt ons dichter bij onze oorsprong, met wat natuurlijk bij ons past. Zo zou al in wetenschappelijk onderzoek bewezen dat je stress-niveau in je lichaam daalt, door een kat te aaien (ik heb het eigenlijke onderzoek nog niet teruggevonden, enkel artikels die ernaar verwijzen, dus blijf ik nog even voorzichtig in mijn uitspraak). Wat ik wel uit eigen ervaring kan vertellen: het werkt ook met paarden… Het is iets dat ik trouwens vaak hoor van mensen die bij HorseNature langskomen, dat ze hier zichzelf terugvinden in de natuur en met de dieren in de buurt.
  • Afzondering/stilte: sommige mensen hebben veel aan stilte-tijd, waar ze zich even kunnen afzonderen en de boel de boel laten. Technieken als mediteren en yoga kunnen je daarbij helpen om niet te blijven malen in je hoofd, maar echt tot rust te komen. Ook een ‘stilte-plek’ in huis waar je afspreekt dat je huisgenoten je even niet komen storen (tenzij misschien het huis afbrandt?) als je jou daar terugtrekt voor wat me-time, kan echt wonderen doen.
  • Focus op wat er via je zintuigen binnen komt. Dit doet bij mij wonderen, want als ik ‘in mijn hoofd’ zit, dan vergeet ik de rest, niet alleen mezelf, maar ook de omgeving om me heen. Door letterlijk gewaar te worden met je zintuigen, doorbreek je dat. Ik zoek vaak een natuurlijke omgeving, ga bijvoorbeeld in het gras zitten of raak een boom aan om te voelen, te ruiken, te horen, soms ook te proeven. Maar het kan net zo goed tijdens het koken of autorijden. Waar je voelt hoe de houten lepel in je hand ligt of het stuur langs je vingers lijdt. Het brengt je helemaal terug in het “hier-en-nu”.

Benieuwd naar de andere tips rond zelfzorg? Schrijf je in op de nieuwsbrief en dan krijg je elke nieuwe blog ‘vers van de pers’ toegestuurd! Klik op de link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Zelfzorg is trouwens een thema dat geregeld aan bod komt in de coaching sessies bij HorseNature. Ik heb daarover dan ook een verhaal geschreven, het verhaal van Anne. In het verhaal lees je hoe Anne helemaal overladen is door alles wat haar richting uitkomt en hoe ze ontdekt dat ze eigenlijk zichzelf een beetje vergeten is. Benieuwd hoe de coaching sessie van Anne met de paarden verliep? Klik op de link en lees haar verhaal: https://horsenature.be/verhaal-van-anne/

Wil je graag zelf aan de slag rond zelfzorg of een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.