5 ‘How to’ tips voor meer ZELFKENNIS – Tip 5


Tijdens de inleidende blog van de reeks ‘5 How to tips voor meer zelfkennis‘, legde ik uit wat zelfkennis is en waarom het voor jou belangrijk is. Vervolgens gaf ik de eerste 4 tips mee: zelfreflectie, werken met het Ofman kwadrant, feedback vragen en een situaite-dagboek bijhouden. In de blog vandaag deel ik de resterende tip mee over hoe je dat aanpakt, meer zelfkennis opbouwen.

TIP 5: Experimenteer

Soms moet je gewoon DOEN!

Gewoon dingen uitproberen, ervaren, experimenteren en zien wat het effect is!

In de realiteit kan dit echter wat moeilijk blijken, want in bijna alle situaties komen we in contact met anderen. En dan kan je toch jiet ‘zomaar’ iets proberen? Wel, eigenlijk wel… Al raad ik je wel aan om dit gewoon even te laten weten. Dan zal je merken dat je op veel begrip kan rekenen van anderen. En dat het ineens niet meer zo raar of spannend is om iets anders te doen. Ze gaan je misschien zelfs aanmoedigen om dingen te proberen!

Bijvoorbeeld als je de neiging hebt om te veel het woord te nemen in een meeting en je eens wil proberen stil te blijven, dan kan je eigenlijk gewoon een meeting kiezen en eens een uur lang niets zeggen. Gewoon om eens te ervaren wat het met je doet (ik veronderstel dat het je nogal nerveus gaat maken, maar probeer het vooral zelf uit! :-)).

Als je dit nu gewoon doet, zonder waarschuwing of uitleg aan iemand, kan ik me de reactie van je collega’s al voorstellen… Iedereen die gespannen zit te wachten tot je iets gaat zeggen, niemand die begrijpt waarom je zwijgt, iedereen die er zijn eigen perceptie over heeft (hij is zelfs niet aan het luisteren, het interesseert hem precies niet, straks zullen we het wel mogen horen…). Iedereen op zijn ongemak dus, jij omdat je niks mag zeggen, je collega’s omdat ze niet snappen wat er gebeurt… Geen erg productieve meeting verwacht ik.

Terwijl als je gewoon even zegt tegen je collega’s bij de start van de meeting: ‘Ik weet dat ik vaak nogal het grote woord voer, ik ga vandaag proberen eens wat meer af te wachten en jullie eerst aan het woord laten’. Dan ben ik zeker dat je andere reacties zal krijgen. Misschien stelt een collega wel voor om gewoon elk om de beurt aan het woord te komen, zodat iedereen de kans krijgt iets te zeggen? Of vindt een collega het eigenlijk helemaal niet vervelend dat je snel het woord neemt, omdat zaken zo sneller vooruit gaan. Op deze manier is in ieder geval het team betrokken en zit niet iedereen een uur op zijn ongemak.

Een andere leuke en veilige manier om dingen uit te proberen, is tijdens een coaching sessie met behulp van de paarden. Wil je graag eens iets anders doen, heb je een goed voornemen, maar aarzel je nog om het in de praktijk te brengen of weet je gewoon niet goed hoe eraan te beginnen? Kom eens langs voor een persoonlijke sessie en je mag een uur lang uitproberen, experimenteren en feedback krijgen van de paarden, en natuurlijk ook van mezelf! Klik op de link en contacteer me voor een kennismaking of sessie: https://horsenature.be/contact/

Ben je nog niet vertrouwd met coachen met behulp van paarden? Dan vind je meer uitleg door op deze link te klikken: https://horsenature.be/coaching-met-behulp-van-paarden/ Ik kan je al vertellen dat je niet op de paarden moet rijden en je zelfs geen voorkennis van paarden nodig hebt, om een coaching sessie te doen, makkelijk toch?

Benieuwd naar mijn volgende blog? Wil je zeker niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt elke blog ‘vers van de pers’ meteen naar je doorgestuurd. Klik op deze link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Leer je zelf graag iets meer over jezelf of is er een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.