Coaching met behulp van paarden


Een coach geeft geen advies, een coach lost je probleem niet op en vertelt je niet wat je moet doen…

Wat doet die dan wel, hoor ik je vragen?

Een coach ondersteunt jou om je eigen oplossing te vinden! Het klinkt simpel, maar… dat is het meestal niet. Vaak staan we onszelf een beetje in de weg in onze zoektocht naar oplossingen. We beslissen vanuit logica wat we willen doen, maar merken dat we het toch niet doen omdat we niet overtuigd zijn dat het zal werken. Of we voelen aan waar we naartoe willen, maar ons hoofd heeft 100 en 1 redenen waarom we dat vooral niet moeten doen. Of we vinden simpelweg niet de “goesting”, de energie die we nodig hebben om iets te veranderen.

Coachen helpt om denken en voelen met elkaar te verbinden zodat je (terug) in beweging kan komen en balans vindt. Zo formuleer je jouw eigen antwoord, vind je jouw manier, druk je jouw stempel op een situatie… En dan kan je er helemaal voor gaan!

Bij Horse Reflected Coaching worden paarden ingezet als ‘mede-coach’ in het proces. Wat maakt paarden daarvoor zo geschikt? Paarden zijn van nature vluchtdieren en scannen voortdurend de omgeving, op zoek naar ‘veiligheid’. Ze pikken alles op, elk deeltje van ons, wat we tonen, maar ook wat we (vaak onbewust) op de achtergrond houden.  Daarbij hebben ze geen oordeel, het maakt voor hen geen verschil wie je bent, wat je voelt en denkt of waar zaken vandaan komen. Ze reageren gewoon op wat er nu is en helpen jou zo om naar jezelf te kijken, om alle stukjes van jezelf te zien en daarover te reflecteren. Hun eerlijke en vaak snelle reactie helpt je in contact te komen met jezelf en zo te vinden wat jij nodig hebt om een stapje vooruit te kunnen.

Hoe gaat dit alles in zijn werk? Tijdens de sessie nodig ik je uit tot een activiteit met een paard rond een thema waar je graag mee aan de slag wil (je vraag). De activiteit is afgestemd op je thema en kan iets eenvoudig zijn, zoals een cirkel wandelen samen met het paard of je vraag uitbeelden met materiaal en er met een paard naar kijken. We werken tijdens het coachen met paarden steeds naast en nooit op het paard. Tijdens de activiteit ontstaat er verbinding tussen jou en het paard, er gebeuren zaken bij jou waar het paard op reageert. Daarbij is er ruimte voor reflectie: Wat zie je gebeuren bij jezelf of bij het paard? Wat denk je daarvan en hoe voelt dat dan? Wil je dit meer of wil je het net anders in de toekomst? In de kern is een Horse Reflected Coaching sessie ervaringsgericht: je probeert zaken uit, kijkt naar jezelf en ziet de gevolgen van je aanpak. En je hebt ook ruimte om te experimenteren en te ontdekken wat voor jou wel kan werken. De coach ondersteunt je in dit proces, zonder oordeel, zonder eigen interpretaties te geven. Met behulp van open feedback en reflectieve vragen, helpt de coach jou tot jouw waarheid te komen.

Benieuwd om eens bij HorseNature langs te komen en dit zelf te ervaren? Sluit gerust aan bij een gratis initiatie in groep of contacteer me om een individueel kennismakingsgesprek in te plannen.

Daarnaast kan je op de website ook verhalen lezen over wat andere coachees reeds beleefden bij HorseNature. Inspiratie genoeg dus!