4 stappen om te LEREN UIT JE FRUSTRATIE – Inleiding


Heel graag deel ik met jullie een aantal tips om zelf aan de slag te gaan rond een specifiek thema! En vandaag sta ik stil bij leren uit frustraties. Want door te zien wat je frustreert of wat je ‘raakt’, en vooral ook waarom, weet je meteen ook wat jij nodig hebt om verder te kunnen!

Hoe minder mij raakt, hoe meer ik mis.

Of omgekeerd: Pas als iets in mij geraakt wordt, kan ik er ook mee aan de slag.

 

Ik weet uit ervaring dat dit een moeilijke is voor veel mensen.

Neem dus je tijd om even op de zin te kauwen. Laat het inzinken, zie wat het met je doet.

Ik herhaal het nog even:

Hoe minder mij raakt, hoe meer ik mis.

Pas als iets in mij geraakt wordt, kan ik er ook mee aan de slag.

Deze zinnen omschrijven iets heel belangrijk: we worden pas gefrustreerd, kwaad of ongeduldig door iets dat gebeurt, als er ook iets in ons is dat daardoor geraakt wordt.

Om dit goed uit te leggen, vertel ik graag kort iets over de deeltjes die elk van ons in zich draagt. Het idee van de deeltjes wordt in coaching gebruikt onder de naam ‘Voice Dialogue’. Volgens die theorie is het namelijk zo dat elk van ons niet uit één geheel bestaat, maar dat we eigenlijk een verzameling zijn van allerlei deeltjes, ook wel ‘ik-jes’ genoemd. Zo heb je een deeltje of ik-je dat verantwoordelijkheid wil nemen, een deeltje dat rust belangrijk vindt, een deeltje dat graag anderen helpt, een deeltje dat altijd het onderste uit de kan wil halen of een deeltje dat gewoon van het leven geniet.

Elk van ons heeft ontelbare deeltjes en de hele dag door springen die eigenlijk in de bres voor jou. Als er een extra taak is voor het team, zorgt het verantwoordelijke deeltje ervoor dat jij die opneemt. Zit een vriend in de problemen, dan is je helper daar om bij te springen. Zit je op een terrasje van de zon te genieten, dan geniet je levensgenieter mee.

Elk van ons bestaat dus uit verschillende deeltjes, verschillende ‘karakters’ en we hebben allemaal een aantal deeltjes die nogal actief aanwezig zijn en die het erg regelmatig voor het zeggen hebben. En andere deeltjes die we wel meedragen, maar die zelden op de voorgrond treden.

Wanneer we kijken naar onze persoonlijke groei is het interessant om onze verschillende deeltjes te leren kennen, te zien wie vooral aanwezig is en welk deeltje we daardoor misschien ook over het hoofd zien. Want als jij bijvoorbeeld een sterkte ‘strever’ in jou draagt, dan is de kans groot dat zijn tegenpool, de levensgenieter, weinig aan bod komt. En dan zal het dus wel eens gebeuren dat er zo een stukje begint op te spelen, omdat ie vindt dat ie te weinig gehoord wordt. Zo kan je de neiging hebben om op vakantie echt helemaal NIKS te doen, de boel de boel te laten, niks te regelen, bezoeken of doen, want je levensgenieter moet echt even aan bod komen na een jaar lang streven, streven, streven.

Raak je getriggered door deze manier van naar jezelf kijken en wil je er graag meer over weten? Lees dan de komende weken sowieso verder in deze blog-reeks. En ik raad je ook het boek “Ik (k)en mijn ikken” aan van Karin Brugman. Daarin legt zij op een heel begrijpelijke manier uit hoe die deeltjes werken en hoe je er verder mee aan de slag kan .

In deze blog-reeks ‘Leren uit je frustraties’, sta ik stil bij één specifiek aspect van de deeltjes, namelijk: als we door iets gefrustreerd raken, boos worden of op een andere manier emotioneel reageren – wat gebeurt er dan eigenlijk? En om het naar de deeltjes te vertalen, stellen we ons de vraag: Welk deeltje wordt geraakt en wat probeert het me hier te vertellen?

Klaar om aan de slag te gaan met je deeltjes? Volg dan mijn blog de komende weken, want ik deel elke week één van de 4 stappen om te leren uit je frustraties!

  • Stap 1: Inventariseer
  • Stap 2: Welk deeltje wordt geraakt?
  • Stap 3: Waar maakt het deeltje zich bezorgd om?
  • Stap 4: Welke boodschap neem ik mee?

Wil je zeker niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt elke blog ‘vers van de pers’ meteen naar je doorgestuurd. Klik op deze link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Werken met de deeltjes is een techniek die ik trouwens ook toepas tijdens coaching bij HorseNature. Ik heb daarover dan ook een verhaal geschreven, het verhaal van Lieze. In het verhaal lees je hoe ze zich afvraagt waarom mensen haar grenzen blijven aftasten, tot ze helemaal kwaad wordt en de controle verliest. In de coaching sessie gaan we aan de slag met twee deeltjes van Lieze: haar rust en haar kwaadheid. Benieuwd hoe de coaching sessie van Lieze met de paarden verliep? Klik op de link en lees haar verhaal: https://horsenature.be/verhaal-van-lieze/

Ben je zelf benieuwd wat jouw deeltjes je te vertellen hebben of is er een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.