4 stappen om te LEREN UIT JE FRUSTRATIE – Stap 1


Vorige week deelde ik de Inleiding bij de blog-reeks: Leren uit je frustratie.

In die inleiding vertelde ik over de deeltjes die elk van ons in zich draagt en hoe die al eens kunnen ‘geraakt’ worden, waardoor we gefrustreerd, kwaad of ongeduldig worden. Heb je de inleiding bij de reeks gemist? Klik op de link om mijn vorige blogs te lezen: https://horsenature.be/blog/

Als deel van deze blog-reeks deel ik graag mijn 4 stappen om te leren uit je frustraties!

STAP 1: INVENTARISEER

Vandaag de eerste stap in het proces: Inventariseer je frustraties.

Maak in de komende weeks een overzichtje van situaties die je ‘uit balans’ brengen. Situaties waar je jou aan ergert, die je frustreren, die je kwaad maken, die je liever niet meer zou tegenkomen.

Vaak blijken het situaties die steeds terugkomen, in misschien een lichtjes andere vorm. Maak de komende dagen een overzichtje van de situaties, de betrokken personen en wat je precies stoorde aan de situatie.

Je kan hier gerust wat tijd voor nemen, je hoeft die niet allemaal nu meteen te verzinnen. Misschien wil je gewoon een week lang situaties noteren. Dan ben je ook helemaal voorbereid voor mijn stap 2 in het proces: ‘Welk deeltje wordt geraakt’?

Ik geeg tijdens deze blog-reeks ook het voorbeeld van Nino.

Nino vindt het belangrijk dat hij steeds het onderste uit de kan haalt, voor hem is het belangrijk dat hij hogerop komt in zijn carrière, dat hij regelmatig contacten houdt met zijn sociaal netwerk, dat hij goede doelen steunt en er ook steeds is voor zijn eigen gezin met 2 jonge kinderen.

Nino ergert er zich dan ook aan als er collega’s op het werk zijn die er de kantjes vanaf lopen… Als een collega op vrijdag om half 5 afsluit ‘omdat de zon schijnt en hij er nog eentje wil drinken op een terras’ dan vindt Nino dat erg onverantwoord, zowel naar het werk toe als ook naar zijn gezin toe.

Als Nino dat weekend zijn broer ziet die bij hem thuis de slaapkamers opnieuw heeft geschilderd, dan ergert Nino zich weer. Zijn broer heeft namelijk de randjes rond de ramen niet mooi afgeplakt en daardoor zijn de randjes van de verf niet netjes recht en zijn er vlekken op de raamkozijnen. Niets erg, het zijn pvc omkaderingen en de verf was je er zo af. Maar Nino moppert op zijn broer dat hij zaken toch nooit echt goed doet en afwerkt en precies liever met zijn gezin op uitstap gaat dan zijn werk goed af te werken.

En zo zijn er nog wel een aantal situaties waar Nino zich aan ergert…

Benieuwd naar de volgende stappenVolg dan mijn blog de komende weken, want ik deel elke week één van de 4 stappen om te leren uit je frustraties!

Wil je zeker niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en je krijgt elke blog ‘vers van de pers’ meteen naar je doorgestuurd. Klik op deze link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Werken met de deeltjes is een techniek die ik trouwens ook toepas tijdens coaching bij HorseNature. Ik heb daarover dan ook een verhaal geschreven, het verhaal van Lieze. In het verhaal lees je hoe ze zich afvraagt waarom mensen haar grenzen blijven aftasten, tot ze helemaal kwaad wordt en de controle verliest. In de coaching sessie gaan we aan de slag met twee deeltjes van Lieze: haar rust en haar kwaadheid. Benieuwd hoe de coaching sessie van Lieze met de paarden verliep? Klik op de link en lees haar verhaal: https://horsenature.be/verhaal-van-lieze/

Ben je zelf benieuwd wat jouw deeltjes je te vertellen hebben of is er een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.