4 stappen om te LEREN UIT JE FRUSTRATIE – Stap 2


De voorbije weken deelde ik de Inleiding en de eerste stap van de blog-reeks: 4 stappen om te Leren uit je frustratie.

In die inleiding vertelde ik over de deeltjes die elk van ons in zich draagt en hoe die al eens kunnen ‘geraakt’ worden, waardoor we gefrustreerd, kwaad of ongeduldig worden. In de andere blog van de reeks legde ik de eerste stap uit in het proces, namelijk: Inventariseer je frustraties. Heb je de inleiding  of de eerste stap van de reeks gemist? Klik op de link om mijn vorige blogs te lezen: https://horsenature.be/blog/

Als deel van deze blog-reeks deel ik graag mijn 4 stappen om te leren uit je frustraties!

STAP 2: WELK DEELTJE WORDT GERAAKT

Als je de eerste stap hebt doorlopen, dan heb je de voorbije week een aantal situaties opgeschreven die je frusteren. Je hebt dus een inventaris/overzicht gemaakt.

In deze volgende stap ga je op zoek naar verbanden tussen die situaties. Kijk of er bijvoorbeeld situaties zijn met verschillende mensen, maar die eigenlijk over gelijkaardige zaken gaan. Of verschillende situaties, maar altijd met dezelfde ‘soort’ persoon.

En als je dan een rode draad hebt gevonden, stel je jezelf de vraag: Welk deeltje van mij ergert zich nu zo?

Je zoekt dus naar welk deeltje van jou eigenlijk geraakt wordt in die situaties. En je probeert het een naam te geven die voor jou past.

Ik neem even terug het voorbeeldje van Nino erbij, dat ik ook al gebruikte in de eerste stap.

In de situaties van Nino is er een duidelijke rode draad te vinden. Hij ergert zich namelijk telkens wanneer hij vindt dat iemand zijn verantwoordelijkheid niet opneemt of iets niet goed doet. Wanneer die collega zijn eigen plezier belangrijker vindt dan het werk of zijn gezin. Of wanneer zijn broer maar half werk levert en liever op uitstap gaat.

In de situaties van Nino vinden we eigenlijk twee deeltjes terug die hier opspelen:

  • Eerst en vooral heeft Nino een deeltje in hem die erg actief aanwezig is, namelijk een strever, of een verantwoordelijke of misschien zelfs wel een perfectionist. Nino noemt het ‘mijn deeltje dat wil dat ik het goed doe’. Het is het deeltje dat zich ergert als anderen het niet goed genoeg doen, want dat hoort niet.
  • Aan de andere kant heeft Nino echter ook een tegenpool, het is een deeltje dat je bijna niet hoort of ziet, maar die toch ook speelt in de situaties. Het is de levensgenieter van Nino. Het is het deeltje dat hij herkent bij de collega die op het terras gaat zitten en die van het goede weer eniet. En het deeltje dat hij ziet in zijn broer die liever op stap gaat met het gezin dan zijn verfklusje af te werken. Dat deeltje zit ook in Nino , maar krijgt niet zo veel kans om iets te vertellen…

Benieuwd naar de volgende stappenVolg dan mijn blog de komende weken, want ik deel elke week één van de 4 stappen om te leren uit je frustraties!

Wil je zeker niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en je krijgt elke blog ‘vers van de pers’ meteen naar je doorgestuurd. Klik op deze link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Werken met de deeltjes is een techniek die ik trouwens ook toepas tijdens coaching bij HorseNature. Ik heb daarover dan ook een verhaal geschreven, het verhaal van Lieze. In het verhaal lees je hoe ze zich afvraagt waarom mensen haar grenzen blijven aftasten, tot ze helemaal kwaad wordt en de controle verliest. In de coaching sessie gaan we aan de slag met twee deeltjes van Lieze: haar rust en haar kwaadheid. Benieuwd hoe de coaching sessie van Lieze met de paarden verliep? Klik op de link en lees haar verhaal: https://horsenature.be/verhaal-van-lieze/

Ben je zelf benieuwd wat jouw deeltjes je te vertellen hebben of is er een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.