4 stappen om te LEREN UIT JE FRUSTRATIE – Stap 3


De voorbije weken deelde ik de Inleiding en de eerste twee stappen van de blog-reeks: 4 stappen om te Leren uit je frustratie.

In die inleiding vertelde ik over de deeltjes die elk van ons in zich draagt en hoe die al eens kunnen ‘geraakt’ worden, waardoor we gefrustreerd, kwaad of ongeduldig worden. In de andere blogs van de reeks gingen we aan de slag met een inventarisatie en zochten we welke deeltjes geraakt werden. Heb je de inleiding  of de eerdere stappen van de reeks gemist? Klik op de link om mijn vorige blogs te lezen: https://horsenature.be/blog/

Als deel van deze blog-reeks deel ik graag mijn 4 stappen om te leren uit je frustraties!

STAP 3: WAAR MAAKT HET DEELTJE ZICH BEZORGD OM

Om te weten te komen waar de deeltjes die geraakt worden zich nu eigenlijk bezorgd om maken, gaan we ermee in gesprek! Dat klinkt misschien wel raar, maar eigenlijk is het heel leuk om te doen.

Je stelt je eigenlijk voor dat elk deeltje een echte persoon is en dat jij het gaat interviewen! Je begint bij het deeltje dat duidelijk gefrustreerd is door de situaties die je hebt opgeleist. En je stelt het een aantal vragen:

  • Wie ben je?
  • Waarom ben jij in mijn leven?
  • Wat vind je belangrijk?
  • Waarom ben je ongerust? Of waarom word je zo kwaad van die situatie?
  • Op het einde kan je ook vragen: welke boodschap wil je mij graag meegeven?

En vervolgens kan het interessant zijn om ook eens aan de ’tegenpool’ van dat deeltje te gaan luisteren. Want dat zal waarschijnlijk ook wel iets te vertellen hebben. Want iemand die de lat hoog legt, zal ook een stukje nonchalance in zich hebben. Een een verantwoordelijk deeltje heeft ergens ook een tegenhanger die graag een beetje rebels is. Of een pleaser heeft een tegengesteld deeltje dat eigenlijk vooral aan zichzelf wil denken.

Ik grijp even terug naar het voorbeeldje van Nino dat ik ook in de vorige blogs gebruikte. Nino heeft een deeltje ‘dat wil dat hij het goed doet’ en ergens ver weg gestopt ook een tegenhanger, de ‘levensgenieter’.

Wanneer Nino met zijn deeltjes in gesprek gaat, begint hij met het deeltje dat wil dat Nino het goed doet. Dat deeltje zegt het volgende:

Het vertelt hoe belangrijk het vroeger was Nat Nino goede punten behaalde en steeds zijn taken thuis goed af te werken, want zijn vader verwachte dat van hem. Hij rekende op hem want zijn vader had al veel verantwoordelijkheid, dus kon hij er niet ook nog de zorg voor Nino bijnemen. Dit deeltje heeft ook goed gezien hoe zijn vader vroeger de enige kostwinner en veel verantwoordelijkheid had. En ook hoe het gezin even in de problemen kwam toen zijn vader zijn job verloor. En dat deeltje zegt: ik wil niet dat dit Nino overkomt, hij moet altijd zijn uiterste best doen zodat hij succes heeft en graag gezien wordt, zodat hij een goede kostwinner kan zijn voor zijn gezin. We stellen de vraag welke boodschap dit deeltje graag aan Nino zou meegeven en dat deeltje dat het graag goed doet zegt: doe het goed zodat je succesvol bent en zo voor je gezin kan zorgen!

Daarna is de levensgenieter van Nino aan de beurt en die klinkt ongeveer zo:

Eigenlijk maakt Nino zich veel te druk om alles. Het leven is mooi, hij heeft een goede baan, een lief gezin en veel vrienden, het wordt tijd dat hij er een beetje van geniet. Want Nino is maar bezig en bezig en bezig… En zo ontgaat hem veel. We stellen de vraag welke boodschap de levensgenieter graag aan Nino zou meegeven en het zegt: je moet nu genieten, voor je het weet is je kans voorbij!

 

Benieuwd naar de volgende stappenVolg dan mijn blog de komende weken, want ik deel elke week één van de 4 stappen om te leren uit je frustraties!

Wil je zeker niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en je krijgt elke blog ‘vers van de pers’ meteen naar je doorgestuurd. Klik op deze link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Werken met de deeltjes is een techniek die ik trouwens ook toepas tijdens coaching bij HorseNature. Ik heb daarover dan ook een verhaal geschreven, het verhaal van Lieze. In het verhaal lees je hoe ze zich afvraagt waarom mensen haar grenzen blijven aftasten, tot ze helemaal kwaad wordt en de controle verliest. In de coaching sessie gaan we aan de slag met twee deeltjes van Lieze: haar rust en haar kwaadheid. Benieuwd hoe de coaching sessie van Lieze met de paarden verliep? Klik op de link en lees haar verhaal: https://horsenature.be/verhaal-van-lieze/

Ben je zelf benieuwd wat jouw deeltjes je te vertellen hebben of is er een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.