4 stappen om te LEREN UIT JE FRUTRATIE – Stap 4


De voorbije weken deelde ik de Inleiding en de eerste drie stappen van de blog-reeks: 4 stappen om te Leren uit je frustratie.

In die inleiding vertelde ik over de deeltjes die elk van ons in zich draagt en hoe die al eens kunnen ‘geraakt’ worden, waardoor we gefrustreerd, kwaad of ongeduldig worden. In de andere blogs van de reeks gingen we aan de slag met een inventarisatie en zochten we welke deeltjes geraakt werden en waar ze eigenlijk bezorgd om waren. Heb je de inleiding  of de eerdere stappen van de reeks gemist? Klik op de link om mijn vorige blogs te lezen: https://horsenature.be/blog/

Als deel van deze blog-reeks deel ik graag mijn 4 stappen om te leren uit je frustraties!

STAP 4: WELKE BOODSCHAP NEEM IK MEE

Tenslotte stel je jouzelf de vraag: wat wil ik nu meenemen van wat die deeltjes in mij vertellen? Hoe kan ik hier nu mee aan de slag ? En ook: waar wil ik gehoor aan geven en waaraan misschien ook niet?

Want dat is jouw keuze natuurlijk! Want soms lijkt het wel alsof wij een beetje ‘slaafs’ onze dominate deeltjes volgen. Zeker als we niet goed opletten, hebben ze er vaak al voor gezorgd dat we gereageerd hebben zoals ZIJ dat graag willen. En dan komt er dus vooral dat ene deel van jou naar boven. Als je een verantwoordelijk deeltje hebt dat sterk aanwezig is bijvoorbeeld, dan ga je als je niet goed oplet dus gewoon overal verantwoordelijkheid nemen: op je werkt, bij je thuis, in je familie, onder vrienden, in de sportclub, bij je hobby…

Net daarom is het goed om even stil te staan bij die deeltjes van ons, zodat we ze kennen, zodat we weten dat ze er zijn en zodat we weten waar ze bezorgd om zijn zodat we hen goed begrijpen.

En tegelijk sta JIJ daar eigenlijk ‘boven’, als een soort ‘SUPER-IK’, en die kan dan gaan beslissen wat je doet. Want misschien vind jij dat je al genoeg verantwoordelijkheid opneemt en ga je niet in het bestuur van de voetbalclub van je dochter. Of misschien snap je wel dat je verantwoordelijke deeltje schrik heeft dat als jij het niet doet, het niet zal gebeuren, maar kies je ervoor om hulp te vragen aan je partner en hem ook een aantal verantwoordelijkheden te geven in het gezin. Als je jouw deeltjes kent en begrijpt, dan leer je ze kennen en kan je bewuster kiezen welke deeltjes van jezelf je toont in elke situatie.

Voor de laatste keer ga ik ook in deze blog even terug naar het voorbeeld van Nino. In zijn geval kan de ‘SUPER-IK’ van Nino namelijk beslissen wat hij doet met de boodschappen die hij krijgt van zijn twee deeltjes waar hij mee heeft gesproken. En Nino komt tot de volgende inzichten:

Hij ziet dat zijn ‘deeltje dat het goed wil doen’ er is voor een goede reden, dat maakt hem succesvol en een goede kostwinner voor zijn gezin. En het is bezorgd dat er ooit problemen zouden komen als Nino ‘faalt’ en bijvoorbeeld zijn job verliest. Maar Nino weet wel beter, hij heeft zijn geld goed belegd en een reserve op zijn spaarrekening, waarmee hij zeker een eventuele ‘probleemsituatie’ kan overbruggen.

Nino hoort ook wat de levensgenieter wil zeggen: hij zorgt dan wel goed voor zijn gezin, maar neemt hij ook echt tijd om leuke dingen met hen te doen en met hen te genieten? Eigenlijk veel te weinig, beseft hij…

En zo wordt een nieuw voornemen geboren bij Nino, namelijk om ook eens op een andere manier voor zijn gezin te zorgen, door samen ontspannen tijd met elkaar door te brengen en een beetje meer te genieten van het succes dat opgebouwd is.

En daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze Blog-reeks. In 4 stappen hielp ik jullie te kijken naar wat je kan leren uit je frustratie. Ik hoop dat je, net als Nino, hebt kunnen ontdekken dat er een reden is waarom we gefrustreerd raken en dat het goed kan zijn daar eens naar te kijken, zodat we het in de toekomst anders kunnen doen.

Wil je mijn volgende blogs zeker niet missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en je krijgt elke blog ‘vers van de pers’ meteen naar je doorgestuurd. Klik op deze link en laat je gegevens achter: https://horsenature.be/nieuwsbrief/

Werken met de deeltjes is een techniek die ik trouwens ook toepas tijdens coaching bij HorseNature. Ik heb daarover dan ook een verhaal geschreven, het verhaal van Lieze. In het verhaal lees je hoe ze zich afvraagt waarom mensen haar grenzen blijven aftasten, tot ze helemaal kwaad wordt en de controle verliest. In de coaching sessie gaan we aan de slag met twee deeltjes van Lieze: haar rust en haar kwaadheid. Benieuwd hoe de coaching sessie van Lieze met de paarden verliep? Klik op de link en lees haar verhaal: https://horsenature.be/verhaal-van-lieze/

Ben je zelf benieuwd wat jouw deeltjes je te vertellen hebben of is er een ander thema dat je bezighoudt? Klik op de link en contacteer me voor een vrijblijvende kennismaking of een persoonlijke sessie: https://horsenature.be/contact/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.